ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Jean-Maurice VERDIER (1928-2018)

Στις 2 Δεκεμβρίου 2018 απεβίωσε μια από τις εμβληματικές μορφές του γαλλικού εργατικού δικαίου, ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Nanterre (Paris X) Jean-Maurice Verdier. Γεννήθηκε το 1928 και, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, διορίσθηκε αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας (Τυνησία), ενώ στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Lille  και τέλος, στα τέλη της δεκαετίας του 60, με την ίδρυσή του,  στο Πανεπιστήμιο της Nanterre, όπου παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Στη  Nanterre  διετέλεσε επί σειρά ετών Πρύτανης και στη συνέχεια Πρόεδρος του Πανεπιστημίου, ενώ εκεί ίδρυσε και διηύθυνε το Ινστιτούτο Εργατικού Δικαίου και Εργασιακών Σχέσεων.

 Η δραστηριότητά του υπήρξε όμως ευρύτερη. Από το 1974 έως το 2000 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας,υπερασπιζόμενος με θέρμη τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, όπως και Πρόεδρος της Γαλλκής Εταιρείας Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφαλίσεως. Γενναιόδωρος και με έντονο το αίσθημα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις του ως πολίτη, ασχολήθηκε επίσης  έντονα επί δεκαετίες με κοινωνικού χαρακτήρα δραστηριότητες 

Συνέταξε το θεμελιώδες έργο για το δίκαιο των συνδικαλιστικών οργανώσεων  Syndicats et droit syndical  στη σειρά Traité de droit du travail, όπως και το εγχειρίδιο Droit du Travail  στη σειρά Mementos –Dalloz. Yπήρξε, τέλος, συγγραφέας μεγάλου αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων, οι οποίες  επηρέασαν σαφώς την πορεία του σύγχρονου γαλλικού εργατικού δικαίου.

Έντονη προσωπικότητα που χαρακτηριζόταν αsπό την ευγένεια και την εντιμότητα του χαρακτήρα, κέρδιζε την προσοχή του συνομιλητή του με  τη διάθεσή του για διάλογο και για  ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.

Οι πολλοί έλληνες, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί,  φοιτητές του, μεταξύ των οποίων και ο γράφων, για την πορεία των οποίων  πάντοτε ενδιαφερόταν ζητώντας σχετικές πληροφορίες, θα συνεχίσουν, χωρίς αμφιβολία, να τον θυμούνται έντονα. 

      

Κώστας Δ. Παπαδημητρίου

Καθηγητής Νομικής Αθηνών

 

 

 

Klaus ADOMEIT (1935-2019)

 Αποχαιρετώντας ένα Φίλο!

Έφυγε από τον επίγειο κόσμο μας σε πλήρη διαύγεια την 4η Φεβρουρίου 2019, την ίδια ημέρα ακριβώς μετά από τριάντα έξι χρόνια που έφυγε η μητέρα του, έχοντας δώσει στωικά ολιγόμηνη μάχη με το στοιχειό της ασθένειας ένας καλός φίλος μας ο Γερμανός Καθηγητής Klaus Adomeit. Από το 1975 έως το 2000 ήταν Καθηγητής στην Θεωρία Δικαίου, Πληροφορική Δικαίου, στο Αστικό και στο Εργατικό Δίκαιο στο Freie Universität Berlin. Το 1994 τιμήθηκε με το βραβείο που απονέμεται σε οικονομολόγους  Ludwig-Erhard.

Ο φίλος μας γεννήθηκε την 1.1.1935 στο Memmingen της Λιθουανίας. Ήταν μαθητής του Hans Carl Nipperdey και του Wolfgang Zöllner. Έχοντας πλούσιο συγγραφικό έργο, συνέγραψε με τον Peter Hanau εγχειρίδιο εργατικού δικαίου, το οποίο γνώρισε 14 εκδόσεις (2007). Ιδιαίτερη μνεία χωρεί στο έργο του Antike Denker über den Staat (Αρχαίοι διανοητές περί κράτους), με το οποίο ανέδειξε την αγάπη του στην αρχαία ελληνική διανόηση, της οποίας ήταν θαυμαστής. Συνέγραψε το 1992 το Aristoteles über die Freundschaft, εις ένδειξη τιμής στον Φίλο του Δημήτρη Παπασταύρου, γνωστό δικηγόρο, τον οποίον αποχαιρετίσαμε πριν από λίγους μήνες και προς ελάχιστη διανοητική ανταπόδοση της φιλοξενίας που απόλαυσε κατά το Παγκόσμιο Συνέδριο Εργατικού Δικαίου που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 1992 στην Αθήνα. Το βιβλίο αυτό μου το πρόσφερε τον Δεκέμβριο του 1992, όταν ανέλαβε ως δεύτερος επιβλέπων την εκπόνηση εισηγητικής έκθεσης για την διδακτορική μου διατριβή. Το έργο αυτό μου εμπιστεύτηκε και εκδόθηκε στην ελληνική γλώσσα μαζί με εμένα το 1994. Ήδη έχει εξαντληθεί!

Είχε πολλούς Έλληνες φίλους, Καθηγητές της Νομικής μας Σχολής. Τον κέρδισε όμως η Ισπανία στην οποία περνούσε αρκετό χρόνο μαζί με την αγαπημένη του σύζυγο, αγαπημένη φίλη όλων μας, την Έλμα. Ο Klaus Adomeit ήταν αναγνωρισμένος Γερμανός νομικός, με στέρεες ρίζες στην φιλοσοφική σκέψη. Το έργο του στο εργατικό δίκαιο αναδεικνύει τα στοιχεία σύγκλισης των κοινωνικών εταίρων και θέτει τις βάσεις  για το μοντέρνο ευρωπαϊκό, εργατικό δίκαιο. Χαρακτηριστική είναι η δημοσίευση της μελέτης του στο ΔΕΝ 1995, σ. 737, Θέσεις εργασίας και κοινωνική αλληλεγγύη Η ΣΣΕ της Volkswagen (σε μετάφραση Κ. Μπακόπουλου, ο οποίος τον είχε επιβλέποντα καθηγητή κατά την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής). Άξια μνείας είναι και η μελέτη του Gesellschaftsrechtliche Elemente im Arbeitsverhältnis (στοιχεία εταιρικού δικαίου στην εργασιακή σχέση, 1985). To 2004 συνέγραψε το έργο του Agenda 2010 und das Arbeitsrecht, που αποτέλεσε τον πρόδρομο της μεταρρύθμισης στο γερμανικό εργατικό δίκαιο. Εχοντας απολαύσει την φιλία του, τελευταία μεγάλη χαρά έζησα με την οικογένειά μου, όταν το 2015 παραβρεθήκαμε στις τιμητικές εκδηλώσεις για τα ογδοηκοστά του γενέθλια που τα είχε διοργανώσει στην Δρέσδη ο Prof. Dr. Jochen Mohr.

Με μεγάλη συγκίνηση αποχαιρετούμε τον φιλέλληνα φίλο μας και συλλυπούμεθα την αγαπημένη του σύζυγο και φίλη μας Ελμα, εγκαρδίως! Το έργο του θα αποτελεί τηλαυγή φάρο στις επιστημονικές μας αναζητήσεις.

Δημήτριος Ν. Λαδάς,

Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ,

Γ. Γραμματέας ΕΔΕΚΑ