17o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΔΕΚΑ

17 sinedrioΗ Ένωση Αστικολόγων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ήταν συνδιοργανωτές στο 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας μας που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη κατά το διήμερο 12-13 Οκτωβρίου 2018 στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το θέμα του συνεδρίου ήταν «το Εργατικό και το Αστικό Δίκαιο σε ανοικτό διάλογο».

Περίπου 500 σύνεδροι συμμετείχαν ενεργά στο Συνέδριο, αποτελώντας ένα δυναμικό κοινό, που έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν ευρύτεροι επιστημονικοί προβληματισμοί από τα ερεθίσματα που πρόσφεραν οι εισηγήσεις.

Στην πρώτη συνεδρίαση, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής υπό την προεδρία του Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Ιωάννη Κουκιάδη, με εισηγητές τον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Ακαδημαϊκό, κ. Μιχάλη Σταθόπουλο, και τον Πρόεδρο της Εταιρίας μας, Καθηγητή της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Κώστα Παπαδημητρίου τέθηκε εναργέστατα το ευρύτερο πλαίσιο της θεματικής του συνεδρίου με τις γενικές εισηγήσεις επί της σχέσης Εργατικού και Αστικού Δικαίου από την οπτική του αστικολόγου και του εργατολόγου αντίστοιχα.

Ακολούθως, ο κ. Μιχάλης Αυγουστιανάκης, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και ο κ. Κωνσταντίνος Ρίζος, Δικηγόρος, ΔΝ εισηγήθηκαν επί του ζητήματος της ακυρότητας στη σύμβαση εργασίας.

Στην πρωινή συνεδρίαση του Σαββάτου «θέματα από την εν γένει ανώμαλη εξέλιξη της ενοχής», προέδρευσε ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Δημήτρης Τραυλός Τζανετάτος και η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Δημήτρη Σιδέρη, Λέκτορος της Νομικής Σχολής ΑΠΘ επί του ζητήματος της επίσχεσης εργασίας. Ακολούθως, ο Ομ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Γεώργιος Λεβέντης ανέπτυξε το ζήτημα της μονομερούς μεταβολής των όρων εργασίας και ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Δημήτρης Ζερδελής ανέλυσε το θέμα της υπερημερίας δανειστή στη σύμβαση εργασίας. Η πρωινή συνεδρίαση του Σαββάτου έκλεισε με την οπτική του Αστικού Δικαίου επί του ζητήματος, την οποία προσέφερε ο κ. Αναστάσιος Βαλτούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ με την εισήγησή του με θέμα «υπερημερία δανειστή και εν γένει ανώμαλη εξέλιξη της σύμβασης».

Στην επόμενη συνεδρίαση με θέμα «Η κατάχρηση δικαιώματος - Σπουδαίος λόγος», προέδρευσε η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Κοσμήτωρ της οικείας Νομικής Σχολής, κ. Καλλιόπη Χριστακάκου - Φωτιάδη. Αρχικά, ο κ. Αντώνης Καραμπατζός, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανάλυσε το θέμα "Η κατάχρηση δικαιώματος από την σκοπιά του Αστικού Δικαίου (ΑΚ 281) - Δόγματος και νομολογίας επίσκεψις", θέτοντας παράλληλα και το γενικό περίγραμμα της συζήτησης. Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Λαδάς, Λέκτορας Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ ανέλυσε το ειδικότερο ζήτημα της κατάχρησης δικαιώματος του εργοδότη και ο κ. Ιωάννης Σκανδάλης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέπτυξε το ζήτημα της κατάχρησης δικαιώματος του μισθωτού. Τέλος, ο κ. Δημήτριος Γούλας, Δικηγόρος, ΔΝ αναφέρθηκε στην έννοια του σπουδαίου λόγου στη σύμβαση εργασίας.

Οι δύο πρωινές συνεδριάσεις του Σαββάτου χαρακτηρίσθηκαν από τη δυναμική συμμετοχή των συνέδρων με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις και ερωτήσεις που οδήγησαν σε ένα ζωντανό επιστημονικό διάλογο μεταξύ εισηγητών και του κοινού με χρήσιμα συμπεράσματα.

Στην απογευματινή συνεδρίαση του Σαββάτου υπό την προεδρία του Επίτιμου Αεροπαγίτη, κ. Χριστόφορου Κοσμίδη, αναλύθηκε το ζήτημα «Οικογενειακό και κοινωνικό δίκαιο: μια αμφίδρομη σχέση». Αρχικά, ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Άγγελος Στεργίου, ανέπτυξε το ζήτημα «Σχέσεις του οικογενειακού δικαίου με την κοινωνική ασφάλιση». Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Αθηνάς Κοτζάμπαση, Καθηγήτριας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, περί της δωρεάν παροχής υπηρεσιών φροντίδας στο πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου. Τέλος, η κ. Ελένη Ζερβογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, ανέπτυξε την εισήγησή της με θέμα «Πρόνοια για την τρίτη ηλικία με τα μέσα του Αστικού Δικαίου».

Το ενδιαφέρον του κοινού παρέμεινε αμείωτο και στην απογευματινή συνεδρίαση του Σαββάτου, όπως φάνηκε από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, οι οποίες τροφοδότησαν ένα ακόμη ζωντανό επιστημονικό διάλογο.

Ακολούθησαν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου από την Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και Πρόεδρο της Ένωσης Αστικολόγων, κ. Γιάννα Καρύμπαλη - Τσίπτσιου.

Το Συνέδριο έφθασε στην κορύφωσή του με τη συγκινητική απονομή του τίτλου του «επίτιμου μέλους» στο διακεκριμένο νομικό και ιδρυτικό στέλεχος της εταιρίας μας, ομ. Καθηγητή  Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Γεώργιο Λεβέντη, με το κοινό να χειροκροτεί επί αρκετά λεπτά όρθιο τον τιμώμενο, αναγνωρίζοντας έτσι την πολύτιμη πολυετή προσφορά του στο Εργατικό Δίκαιο και στην επιστήμη του Δικαίου γενικότερα. Στον τιμηθέντα προσφέρθηκε από την εταιρία μας, μέσω του Προέδρου της, Καθηγητή της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Κώστα Παπαδημητρίου, τιμητική πλακέτα, έργο τέχνης που φιλοτέχνησε, ειδικά για το σκοπό αυτό, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης κ. Δημήτριος Ταλαγάνης.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρατέθηκε προς τιμήν των Εισηγητών και Προέδρων όλων των συνεδριάσεων.

Την επόμενη ημέρα, έλαβε χώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα μνημεία της Θεσσαλονίκης από την Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, κ. Ναταλία Πούλου και τον κ. Αναστάσιο Τάντση, Επίκουρο Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, που μας μύησε σε «άγνωστα» για τους πολλούς μυστικά των μνημείων, αφήνοντας έτσι τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και πάλι τους εξαίρετους ξεναγούς μας, κ.κ. Καθηγητές, που με πολύ γλαφυρό τρόπο και υπομονή μας ξενάγησαν στα μνημεία της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για την ιδανική ολοκληρώση του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου της εταιρείας μας.

Ήταν, κατά γενική ομολογία, ένα απολύτως επιτυχές συνέδριο σε όλες του τις εκφάνσεις, επιστημονική και κοινωνική, όπως φάνηκε και από την  αθρόα συμμετοχή. Ιδιαίτερα ευχαριστεί η εταιρία μας όλους όσους συμμετείχαν και ιδίως τους κ.κ. Προέδρους των συνεδριάσεων καθώς επίσης τους κ.κ. Εισηγητές και τους παρεμβάντες για τη συμμετοχή τους. Ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά την Ένωση Αστικολόγων και το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για τη θερμή φιλοξενία τους, επίσης ευχαριστούμε τον ΔΣΑ για την οικονομική ενίσχυση που μας προσέφερε και τέλος τις Εκδόσεις Σάκκουλα για την ενίσχυση ως προς το συνεδριακό υλικό.