Σύνοψη του 16ου Πανελληνιου Συνεδρίου της ΕΔΕΚΑ

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Τριπόλεως ήταν συνδιοργανωτής στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας μας που διεξήχθη στην Τρίπολη Αρκαδίας την 7η Οκτωβρίου 2017, στο φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, που παραχώρησε ευγενικά ο Δήμος Τρίπολης. Το θέμα του συνεδρίου «Πληροφορική και Εργατικό Δίκαιο» σηματοδοτεί τις ατραπούς που έχει να ακολουθήσει το Δίκαιο της Εργασίας προκειμένου να προσαρμοστεί στις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το Συνέδριο ολοκληρώθηκε σε μια ημέρα. Πάνω από 200 σύνεδροι συμμετείχαν και αποτέλεσαν ένα κοινό, που έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθούν ευρύτεροι προβληματισμοί επιστημονικοί και ζητήματα από τα ερεθίσματα που πρόσφεραν οι εισηγήσεις. Το πρωί του Σαββάτου διεξήχθησαν δύο συνεδριάσεις.

Στην πρώτη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του κ. Σωκράτη Κοσμίδη Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και με γενικό εισηγητή τον Πρόεδρο της εταιρίας μας Καθηγητή Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Κώστα Παπαδημητρίου συζητήθηκαν οι νέες μορφές παροχής εργασίας όπως «η τηλεργασία» με εισηγητή το μέλος της εταιρίας μας κ. Όμηρο Ζέλιο, Δικηγόρο ΜΔΕΔ, «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα εργασίας (Gig economy / Uber)», με εισηγητή τον κ. Φώτη Βέργη Λέκτορα Νομικής Πανεπιστημίου του Manchester, και το «Crowdworking» με παρεμβαίνουσα τη δικηγόρο κ. Ευφροσύνη Μπακιρτζή.

Στη δεύτερη συνεδρίαση προέδρευσε ο Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ (και μέλος της εταιρίας μας) κ. Δημήτρης Ζερδελής, και ετέθησαν ζητήματα «χρόνου εργασίας», με εισηγητή τον κ. Γιάννη Σκανδάλη, Δικηγόρο Δ.Ν., μέλος του ΔΣ της εταιρίας μας, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Δημαρέλλης, Λέκτωρ Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εστίασε, σε σχετική παρέμβασή του, στο ζήτημα της «ηλεκτρονικής απασχόληση μισθωτού εκτός χρόνου εργασίας». Ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στο σύγχρονο, ψηφιακό εργασιακό περιβάλλον έθιξαν Δημήτριος Γούλας, Δικηγόρος, Δ.Ν. με εισήγησή του και παρενέβη ο κ.Χρίστος Κιούλος, Δικηγόρος ΜΔΕΔ.

Στην απογευματινή, τρίτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αρεοπαγίτη κ. Νικολάου Πιπιλίγκα, οι εισηγήσεις των κ.κ. Δημήτρη Ζωγραφόπουλου, Δικηγόρου Δ.Ν., Πέτρου Τσαντίλα, Δικηγόρου Δ.Ν και Δημητρίου Λαδά, Λέκτορος Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ασχολήθηκαν με τα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου του εργοδότη και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Στη σχετική συνεδρίαση ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Δημήτριου Σιδέρη, Λέκτορος Νομικής Σχολής ΑΠΘ αναφορικά με τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη σχέση εργασίας».

Στην τέταρτη συνεδρίαση προέδρευσε ο κ. Γεώργιος Λεβέντης, Ομ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και διευρύνθηκαν οι προβληματισμοί, με την εισαγωγή της «πληροφορικής στο δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης», που ανέπτυξε αναλυτικά ο Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ κ. Άγγελος Στεργίου. Ο κ. Μίλτος Σταμπουλής, Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανέλυσε, υπό οικονομική έποψη, τις επιπτώσεις των εξελίξεων της πληροφορικής στην αγορά εργασίας, ενώ ο κύκλος των εισηγήσεων ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση της κ. Κωστούλας Μαζαράκη, Δικηγόρου με θέμα «Ρομποτική και Δίκαιο».

Το Συνέδριο έφθασε στην κορύφωσή του με την απονομή του τίτλου του «επίτιμου μέλους» στο επιφανές, ιδρυτικό στέλεχος της εταιρίας μας, που μάλιστα κατείχε και τη θέση του Προέδρου, ομ. Καθηγητή του Εργατικού Δικαίου κ. Ιωάννη Κουκιάδη. Στον τιμηθέντα προσφέρθηκε από την εταιρία μας τιμητική πλακέτα, έργο τέχνης που φιλοτέχνησε, ειδικά για το σκοπό αυτό, ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης κ. Δημήτριος Ταλαγάνης.

Στην αντιφώνησή του, συγκινημένος ο τιμηθείς Καθηγητής κ. Ιωάννης Κουκιάδης, συνόψισε τα πορίσματα του συνεδρίου και προσέφερε σε όλους τη σοφία του, διαβλέποντας τις μελλοντικές εξελίξεις στο δίκαιο της εργασίας.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δεξίωση στο άλσος του Αη Γιώργη, όπου βρίσκεται και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, που τελεί υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως.

Την επόμενη ημέρα ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως κ. Δημήτριος Κωστόγιαννης, υπήρξε «άτυπος αρχηγός – ξεναγός» σε εκδρομή που προσφέρθηκε στους συνέδρους στα ενδότερα της Μαντινείας και της Γορτυνίας.

Ήταν, κατά γενική ομολογία, ένα απολύτως επιτυχές συνέδριο σε όλες του τις εκφάνσεις, επιστημονική και κοινωνική. Ιδιαίτερα ευχαριστεί η εταιρία μας όλους όσους συμμετείχαν και ιδίως τους κ.κ. Προέδρους των συνεδριάσεων καθώς επίσης τους κ.κ. Εισηγητές και τους παρεμβάντες για τη συμμετοχή τους. Ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά το Δικηγορικό Σύλλογο Τριπόλεως για τη θερμή φιλοξενία του, επίσης ευχαριστούμε τον ΔΣΑ για την οικονομική ενίσχυση που μας προσέφερε και τέλος τη Νομική Βιβλιοθήκη για την ενίσχυσή της στην ετοιμασία του συνεδριακού υλικού.